Menopauze

 

Krachtige overgang

De menopauze is de dag dat je 1 jaar niet meer menstrueert. De aanloop ernaartoe en de feitelijke menopauze bestrijkt gemiddeld de leeftijdsfase 40 – 55 jaar.  Voor veel vrouwen is het de sterkste transformatiefase in hun leven.

Als verpleegkundig menopauze consulent kijk ik met je mee hoe jij het best door deze periode kunt komen. Ik ben op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en medische onderzoeken. En vanuit mijn brede achtergrond kijk ik ook graag verder. In de Chinese filosofie van de 5 elementen bijvoorbeeld, komt deze leeftijdsfase grotendeels overeen met de Aardefase, ook wel de nazomer van het leven genoemd. Het is een periode waarin de vrouw tot taak heeft om helemaal in zichzelf thuis te komen.

Voor mij is dit de essentie van de menopauze: een beweging naar binnen om je  soms  weggestopte essentie en talenten behoedzaam aan te raken en naar buiten brengen om de wereld waarin je leeft rijker te maken, mooier en liefdevoller.

Dit zijn mooie woorden; de werkelijkheid van het dagelijks leven is vaak anders. Je kan slaapproblemen hebben, je menstruatiecyclus verandert, of je voelt je uitgeput. Misschien heb je stress door problemen in het gezin of werk en denk je: “Is dit nu mijn leven?”

Wist je dat symptomen waar je tijdens de menopauze last van hebt vaak een gevolg zijn van een onbalans? En dat die onbalans al in de eerste 40 jaar van je leven ongemerkt kan zijn opgebouwd, zonder dat je er toen last van had? Het kan een gevolg zijn van verkeerde voeding of van geen of verkeerde lichaamsbeweging.  Maar ook opgebouwde spanning, gebrek aan eigenwaarde en andere psychische factoren kunnen ertoe leiden dat je klachten gaat ontwikkelen. Een kleine bijsturing is soms  al voldoende, soms is er meer nodig.

De menopauze confronteert je met je vrouwelijke natuur. Je hebt als vrouw het vermogen diep in jezelf te zinken, waar je grote kracht en innerlijke schoonheid verborgen liggen. Dit botst een beetje met de moderne, snelle samenleving die het zoeken naar geluk en schoonheid juist buiten je lijkt te leggen. Zo bezien kan de menopauze een behoorlijk heftige en vervelende periode zijn.

Ik kijk graag samen met jou (en eventueel je partner)  hoe jij deze fase in jouw leven tot een krachtige overgang kunt maken. Dit kan in de vorm van een individueel consult, lezing, workshop, of een andere vorm op maat.

Ik kijk er naar uit je te mogen begeleiden naar de beste tijd van je leven!

Eva

NIEUWSBRIEF OVER BORSTGEZONDHEID EN MENOPAUZE

Blijf op de hoogte!

Ik respecteer je privacy.